Huurders vaak beter af dan kopers

In 95 procent van de Nederlandse wijken zijn huurders wat betreft betaalbaarheid beter af dan kopers. De minst betaalbare plek om te huren of te kopen is Amsterdam, maar op de meeste locaties in Nederland is wonen goed betaalbaar.
Volgens vastgoedadviseur JLL is de meest betaalbare plek om te huren in de vrije sector in Vlagtwedde (Groningen), gevolgd door Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland) en Tubbergen (Overijssel). Dat betekent niet automatisch dat kopers altijd beter af zijn. Kopen is betaalbaar in 70 procent van de Nederlandse wijken. Delfzijl (Groningen), Urk (Flevoland) en De Marne (Groningen) vormen de top drie van de best betaalbare gemeentes.
De verschillen tussen de wijken zijn groot en vooral aan woningen in Randstedelijke gemeentes hangt een flink prijskaartje. De vijf minst betaalbare wijken om een woning te huren liggen allemaal in Amsterdam. Op sommige plekken in het land is huren relatief voordeliger dan kopen, zoals in de gemeenten Waterland, Tubbergen, Muiden, Nunspeet en Bloemendaal. In de gemeenten Maasgouw, Heerlen, Ridderkerk, Rhenen en Vaals is het precies andersom, daar is het juist relatief gunstiger om te kopen.Geef een reactie