Sociale huur stijgt minder hard

Huurders van sociale huurwoningen betalen de komende jaren geen extreme stijging van hun huur. De huren gaan de komende jaren met niet meer dan de inflatie omhoog en huurders hoeven niet te betalen voor het energiezuinig maken van hun huizen.

Dit is vastgelegd in het nieuwe sociaal huurakkoord dat de vereniging van woningcorporaties Aedes en de Woonbond hebben gesloten. De sfspraken moeten nog wel worden goedgekeurd door de achterban van beide organisaties.
De corporaties moeten de komende jaren miljoenen huizen energiezuinig maken. Dat kost miljarden. De huren mogen wel worden verhoogd als woningen duurzamer zijn gemaakt, maar met niet meer dan een deel van het voordeel op de energierekening, meldt Aedes. Bewoners moeten dus per saldo voordeliger uit zijn. Belangrijk is volgens directeur Paulus Jansen van de Woonbond dat afspraken zijn gemaakt om mensen die een laag inkomen hebben en een duur huurhuis worden ontzien. Hun huren worden niet verhoogd maar bevroren. En als de huur boven de grens van een sociale huurwoning zit wordt die verlaagd tot een euro daaronder, zodat mensen in aanmerking komen voor huurtoeslag, aldus Jansen.Geef een reactie