Starters bijna kansloos op woningmarkt

Het aantal starters op de koopwoningmarkt daalt steeds harder. Het Kadaster waarschuwt dat het steeds moeilijker wordt om een eerste woning te kopen. De gemiddelde leeftijd van starters ligt nu tussen de 25 en 30 jaar.

De leeftijdsgroep waarbinnen starters nu hun eerste woning kopen wordt steeds smaller. Bovendien is het steeds lastiger voor starters om met doorstromers te concurreren, aldus het Kadaster. Doorstromers krijgen de financiering vaak sneller rond dan starters. Zij kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van hun overwaarde en soms zelfs lenen tegen hun oude, gunstigere hypotheekvoorwaarden.
In de grote steden speelt dit alles nog sterker, omdat de huizenprijzen hoger zijn. Verder denken de experts dat starters terughoudend zijn om een huis te kopen, omdat ze horen dat de woningprijzen bijzonder hoog zijn. Zij verwachten dat ze minder waar voor hun geld krijgen en dat de woning niet veel meer in waarde kan stijgen. Het Kadaster denkt dat de in 2013 ingevoerde, strengere leenvoorwaarden voor de jongste categorie ongunstig uitpakken. Ze moeten meer eigen vermogen inbrengen en dus langer sparen. Andere oorzaken zijn het feit dat jongeren minder vaak een vast contract krijgen en dat ze gemiddeld later gaan samenwonen.Geef een reactie