Verduurzaming belangrijkste verkiezingsthema bij huiseigenaren

Verduurzaming van de bestaande woningen is voor huiseigenaren het belangrijkste thema bij de provinciale statenverkiezing. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).
Op de vraag ‘Wat is voor u het belangrijkste thema voor de leefomgeving in uw provincie’ kiest 28 procent van de huiseigenaren voor ‘verduurzamingsopgave van bestaande woningen’. Van de bestuurders zet slechts 12 procent dit thema bovenaan. Bij zowel bestuurders als huiseigenaren staat ‘invloed van bewoners bij grote ruimtelijke veranderingen’ op plaats twee.
Bestuurders en huiseigenaren verschillen nauwelijks van mening over de energietransitie. Beiden zijn voorstander van subsidies voor het verduurzamen van woningen en beiden vinden daarbij het draagvlak onder burgers belangrijk. Van beide groepen vindt driekwart dat provincies het collectief bezit van zonnepanelen en windmolens moeten stimuleren en ruim tweede derde dat mensen met een laag inkomen relatief meer subsidie of andere hulp moeten krijgen bij het verduurzamen van hun woning.
Onder zowel huiseigenaren als bestuurders is 80 procent het eens met de noodzaak om meer woningen te bouwen. En dan niet alleen voor starters, ook voor senioren. Maar er mag alleen gebouwd worden als er geen groen verdwijnt, vindt 60 procent van de huiseigenaren en 50 procent van de bestuurders.Geef een reactie