Zwaardere boetes voor illegale verhuur woningen

Gemeenten kunnen bij overtredingen van de onderverhuurregels van een sociale huurwoning of vakantieverhuur fors hogere boetes opleggen. De maximale boete wordt verviervoudigd, van 20.750 euro naar 83.000 euro bij herhaaldelijke overtredingen.

Gemeenten krijgen verder de wettelijke bevoegdheid om voor vakantieverhuur via verhuurplatforms een registratieplicht in te stellen. Dit kan indien noodzakelijk worden uitgebreid met een meldplicht en een vergunningplicht.
Daarmee wil minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de mogelijkheden voor gemeenten verruimen om toeristische verhuur in goede banen te leiden. Zo kan de gemeente aanbieders van vakantieverhuur verplichten om een registratienummer aan te vragen en dit nummer te vermelden bij advertenties op platforms zoals AirBnB. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen waar verhuur plaatsvindt. Verder kunnen gemeenten een meldplicht en een vergunningplicht invoeren om te sturen op bijvoorbeeld het maximaal aantal verhuurdagen en op de toeristische verhuur in wijken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord.Geef een reactie